el

Στο εκτεταμένο πευκόδασος της Θάσου παράγεται ένα μέλι μοναδικό στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, με εξαιρετικό άρωμα και υψηλή διατροφική αξία. Είναι το γνωστό πευκόμελο Θάσου 

Το πευκόμελο έχει σχεδόν κόκκινο-καφέ χρώμα και πικάντικο άρωμα. Η γεύση του είναι ξυλώδης και θυμίζει καραμέλα. Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι είναι πλούσιο σε μέταλλα και δεν κρυσταλλώνει γρήγορα, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή, πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τα ανθόμελα δεν χρειάζεται να θερμαίνεται για να χρησιμοποιηθεί.

Από τις ουσίες που περιέχει επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ελληνικό πευκόμελο. Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων. Ωστότο, το καλύτερο πευκόμελο παράγεται σε μικρές ποσότητες από μελισσοκόμους που νοιάζονται για την ποιότητα του. Στην Ελλάδα, στο νησί της Θάσου, το πευκόμελο που παράγουν οι μελισσοκόμοι, είναι ένα από τα καλύτερα που παράγονται παγκοσμίως.

Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Δρακόντου Tel:6945085543